2 Nisan 2019 Salı

stres yönetimi

Şu tekniklerden faydalanabilirsin;

1. Gevşeme Teknikleri: 
Derin nefes alma ve rahatlatıcı görüntüler oluşturma gibi araçlar kendinizi sakinleştirmeye ve öfke kontrolüne yardımcı olabilir. Bu teknikleri öğretebilecek kitaplar ve eğitimlerden faydalanabilirsiniz. 
2. Bilişsel Yeniden Yapılandırma: 
Bu teknik basitçe düşünce şeklini değiştirmek anlamına gelir. Normal bir duygudurum halinde iç düşüncelerimizi basitçe yansıtmak son derece kolay olurken kızgınlık durumunda iç düşüncelerimizi bu şekilde yansıtmak biraz zorlaşır. Aksine iç düşüncelerimizi yansıtan son derece abartılı ve dramatik terimler bulur hatta küfretmeye bazense bağırmaya yöneliriz. Bu abartılı düşünceler aslında çok rasyonel yani mantıklı değildir. Eğer bu düşünceleri daha mantıklı olanlarla değiştirebilirsek daha az öfkelenebiliriz. Ör; “Her şey mahfoldu.” gibi bir düşünceyi “Dünyanın sonu değil.” gibi bir düşünceyle değiştirebilirsek verdiğimiz tepkilerde buna bağlı olarak daha sakin olacaktır.

3.İletişimi İyileştirme: 
Kızgınlık her insanda bir an evvel sonuca ulaşma ve hareket geçme isteği uyandırır. Ancak aniden alınan kararlar ve verilen tepkilerle alınan sonuçlar birçok zaman yanlıştır. Dolayısıyla bir hararetli tartışma anında ilk yapmanız gereken hızınızı düşürmektir. Düşünce sürecinizi yavaşlattığınız da aklınıza gelen ilk şeyin önce gerçekliğini sorgulayın. Daha sonra vereceğiniz cevapları vermeden evvel mutlaka içinizden düşünün. Bunu yaparken karşı taraftan aldığınız geri bildirimi de dikkatlice dinleyin ve cevap vermeden önce tekrar kendinize zaman ayırın. Burada söz konusu olan zaman aralıkları elbette ki dakikalarca değildir. Ancak 5 saniyenizi bile bu işleme ayırarak belkide saatlerce sürecek bir tartışmanın yönünü değiştirebilirsiniz.
4.Mizah Kullanımı: 
Bu teknik elbette ki öfkeliyken espri yapmanız veya gülmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Bir tartışma anında eğer içinizden karşınızdakine bir benzetme yapıyorsanız, ona çeşitli sıfatlar yakıştırıyorsanız gerçekten o yaptığınız yakıştırmaların bir an durup resmini çizmek sizi öfkeli duygudurumdan çıkarmaya yardımcı olabilir.
Bu ve birçok benzer tekniğin de ortak özelliğinin aslen kendinizi çok ciddiye almayı reddetmek olduğunu da unutmamak gerekir. Öfke ciddi bir duygudur ancak detaylı incelendiğinde sizi güldüren fikirlerin de bu duyguya eşlik ettiği görülür.
5.Ortam Değişikliği:
Bazen sizi tahrik eden ve öfkeye neden olan sebepler çevrenizden kaynaklanır gibi görünebilir Sorunlar ve sorumluluklar size ağır gelebilir ve kendinizi adeta bir tuzağa düşmüş gibi hissedebilirsiniz. Bu da içine düştüğünüz tuzağa ve bu tuzağı sizce oluşturan insanlara kızmanıza sebep olur. o zaman bir mola ver..
nefes egzersizleri kadar meditasyon da işe yarayacaktır.
bunlar yeterli gelmiyorsa psikolojik destek alabilirsin.
o zaman öfke kontrolü üzerine çalışılırsa , krizleri yönetebilir ya da hayatı kriz olarak görmediğin bir bakış açısı edinebilirsin.
Başarılar...

Uzm. Psk. Esra Erdogan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder