6 Nisan 2019 Cumartesi

öz saygı

Bazen hayatta baş edemediğimiz olaylardan kaçmak adına hayal dünyamıza sığınır ve burada çözüm ararız, dış dünyada bir şeyi değiştiremeyeceğimiz fikri ve duygusu, istediğimiz gibi oynayabileceğimiz hayal dünyamıza kaçışa sebep olabilir.
sosyal medya ve tv gibi faktörler de gençlerde bu tip takıntıları ve düşünce sistemini etkiliyor lakin benim gördüğüm tüm vakalar da psikoz bazlı bir durum yoksa, bunun anxiety bozukluğu olduğu ve ilk çocukluk yıllarında ve ergenlikte devam eden aile içi şiddet ile bağlantılı olduğu...

belirtmek isterim ki şiddet sadece fiziksel değil, duygusal istismar, ihmal gibi durumlarla da kendini gösterir.
genel de kendinizi güçsüz hissetmeniz ve özgüven problemi ile ilgilidir.

sosyal destek ve kendinize yeni öğrenme ve yapılanma alanları bulur ve başarılı olursanız ki olacaksınız, öz saygınız artar ve realite ile baş edebilme kapasiteniz de...
o zaman bu kadar aksiyonlu hayaller yerine daha reaktif gerçekler kurabilir ve gerçek dünya da mutlu ve tam yaşayabilirsiniz.

bu arada hayal kurmak güzeldir. hayallerini gerçeğe taşımakta.. lakin güzel, yapıcı ve gerçeğe uyarladığında sana fayda sağlayabilecek hayaller kurarsan gerçeklikte sana hep gülümser:)

Uzm. Psk. Esra Erdogan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder