7 Nisan 2019 Pazar

madde bağımlılığı



Madde bağımlılığı hakkında bilgi vererek başlamak isterim.

Bazı maddeler etkilerini uzun dönemde ortaya çıkarır ama eroin gibi maddeler daha hızlı bağımlılık oluşturur.

İlk başta psikolojik etkiler görülür; kişinin uyuyamaması, konsantre olamaması, iştah kaybı, kilo kaybı gibi. Beyne doğrudan ulaştığı için beyindeki ödül sistemini bozar ve beyin o maddeye ömür boyu bağımlı olur. Beyinde yapısal olarak gri maddede küçülmeye neden olur ki; problem çözme yeteneği, akıcı düşünme yeteneği, entelektüel fonksiyonlar azalır.
Kalıcı unutkanlık ve kalıcı psikiyatrik hastalıklara neden olabilir ve şizofreni benzeri buldulara ya da kalıtımsal yatkınlık da varsa şizofreniye sebep olabilir.

Kişinin yaşı, kullandığı maddenin miktarı, ne kadar süredir kullandığı önemlidir.
Mesela esrar kullanmaya yeni başlamışsa ve tedavi olmaya karar vermişse ayaktan tedaviyle psikoterapi ve ilaç tedavisiyle birlikte tedavi edilir.
Kişide birden çok madde bağımlılığı varsa tedaviye istekliyse ve geçmişte başarısız olmuş tedavi deneyimleri de varsa hastaneye yatırmak gerekir. Hastanede maddeden arındırıp ilaç ve psikoterapi vermek gerekir.
Psikoterapi bu noktada çok önemli çünkü kişinin madde arama davranışının değişmesi gerekiyor.
ailenin desteği sosyal destek çok önemlidir ve kişi hastaneden çıktıktan sonra çevresinin değiştirilmesi de çok önemlidir. maddeyi çağrıştıracak ve bulması kolay ortam ve arkadaşlardan uzaklaşması gerekmektedir.

ama en önemlisi... bundan kurtulmayı istemek ve eski sağlıklı günlerine kavuşmak için kişinin verdiği çabadır.

bu çabayı göstereceğine inanıyor ve bu yolda sana başarılar diliyorum. unutma; sonu cennet olan bir yolda yürümek kolay olmasa da kendini bulmak her şeye değer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder