29 Mart 2019 Cuma

travma emdr




Satırlarına başlarken çocuk yaşta yaşadığım taciz sonrası psikolojim de hala atlatamadığım bir şeyler var demişsin, olayı hala atlatamamış görünüyorsun.
Bu gibi taciz öykülerinde kişi özellikle küçük yaşta yaşanan durumlarında  tamamını doğru anımsayamaz ve beyin hikayeyi tamamlar, bu da genelde o yaş duygusal, duyusal hafızasında mühürlendiği için, bu güne de o günde ki duygu tonusu ile taşınır yani kişi o yaşına göre şiddetli algıladığı bu taciz durumunu, bu günde o gün gibi algılayabilir. bunun tedavisinde EMDR gibi bazı yöntemler olmakla beraber 38 yaşında olman da göz önünde bulundurulduğunda daha süreli bir tedavi görmeni öneririm. 
travma ile baş etmede EMDR çok etkili bir yöntemdir. orada ki duyguyu değiştirir lakin travmadan itibaren diğer tetikleyicilere ve değiştirdiklerine de bakılması ve tüm hayata yayılan, sana homofobi= eşcinsellik midir? sorusunu sorduracak hale gelen ve evlenmeni, düzenli ilişki kurmanı önleyen prametrelerle çalışmak lazım... 
çünkü; değişken değişimi diye bir şey vardır ki matematikte olduğu gibi insan doğasının matematiğinde de bir şeyi değiştirmek ancak neleri tetikleyeceğini bilen bütünsel bir yaklaşımla güzel sonuç verir. 
kişiye ve o zamana kadar oluşmuş kişiliğe tüm olarak bakıp, travmanın doğasını iyi anlamak ve yaşamında dallandığı yerleri de budayıp, yeniden yeşertmek gerekir.
küçük yaşta alınan her travma kişilik oluşumunu da etkiler. EMDR kullanımı ile beraber daha uzun dönemli bir psikoterapiye ihtiyacın olduğunu düşünüyorum.
Başaracağına inanıyor ve bir an önce başlamanı diliyorum.
Uzm.Psk. Esra Erdogan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder